Шар будаа ямар ямар шидтэй гэнэв?

Twitter Print
2022 оны 10-р сар 26-нд 08:30 цагт
Мэдээний зураг,

"ШАР БУДАА ЯС БОРООЛУУЛДАГ ГЭЖ ТА МЭДЭХ ҮҮ?" 

Шар будааны гайхалтай ач тусын нэгээс танд сонирхуулья.

Шар будаа буюу "АМУ будаа" нь бүхэл үрсийн аймагт багтах амтлаг, бага гашуун амттай, сэрүүн чанартай, хүнд эрдэмтэй үр тариа юм.

Монголчууд бид шар будаагаар бөөрний өвчин, циститээ эмчлэх аргыг дэлгэр суралцсан, мэддэг. Мэдэхгүй бол хайвал маш олон арга гарч ирч байна лээ.

Тэгвэл Монгол УАУ-д шар будаа нь өөр ямар анагаах эрдэм чадалтай вэ?

1. Тамирыг төлжүүлэх

2. Хөхөнд сүү оруулах

3. Яр, шархны махыг төлжүүлэх /Мэсийн шарх нь анихгүй удаад байх/

4. Бэртэж гэмтсэн хугарсан ясыг барилдуулах

5. Дэлүүний халууныг арилгах буюу гэдэс дүүрэх, уруул хэл нүүр борлож хөх алаг болохыг засна.

6. Ходоодны халууныг арилгах буюу бөөлжих аюулхайд халуу оргиход тустай.

7. Бөөрний тамирыг сэлбэх үйлдэлтэй.

Хятад анагаах ухаанд:

1. Ходоодны үрэвсэл, ходоодны шархыг анагаана

2. Цусыг төлжүүлэх

3. Өтгөнийг хатсаныг зөөлрүүлнэ

4. Харааг сайжруулна

5. Нойрыг сайжруулна

6. Сахарыг тогтворжуулна.

Зөвөлгөө:

1. Хүүхэд тань хийжүүлсэн ундаа ууж цагаан идээ бага идэж байгаа бол 7 хоногтоо 1 удаа шар будааны зутангуудаас сонгоод 1г нь хийж өгч ясыг нь бэхжүүлээрэй.

2. Өглөө бүр овъёос, шарсан өндөг, зайдас, талх, боовноос залхаж байгаа бол ходоодондоо тустай шингэхэд хялбар шар будааны зутангаас идээрэй.

3. Та гэмтлийн эмнэлэгт дотны хүнээ эргэх гэж байгаа бол шар будаатай шөл хийгээд аваад очвол эдгэрэх хугацааг нь хурдасгаж өгнө шүү.

4. Яс тань бороолж өгөхгүй удаад байвал шар будаатай хоол, зутан, цай уугаарай.

Хятадад өглөөний цайнд ихэвчлэн шингэхэд хялбар, хөнгөн шар будааны, цагаан будааны, шошны зутангуудыг иддэг.

Та бүхэнд хэд хэдэн өглөөний цайнд ууж болох шар будааны зутангийн жор болон түүний тус тусын эрдэмийг зураг болгоны дор оруулсан байгаа.

Ажилсаг нөхдүүд маань ясны шөлөнд, гүзээний шөлөнд, шар тосонд, өрмөнд хуураад сүүтэй цайндаа гээд л амин дэм эрдэс бодисыг нь баяжуулж яаж ч хийсэн болно.

Сүүтэй шар будаа:

Орц: Шар будаа 50 гр

Сүү 500 гр

Зөгийн бал- 1 х/х

Шар будаагаа урд шөнө нь буцалсан халуун усанд дэвтээгээд хоновол өглөөний цай хурдан болно. Гашуун амт багасна. Дэвтээхгүй хоновол заавал халуун усаар зайлаарай үгүй бол гашуун амтагдана.

1. Сүүгээ хөөрүүлнэ.

2. Хөөрүүлж буй сүүндээ шар будаагаа хийж 15-20 минут чанаад амталгаагаараа бага зэрэг зөгийн бал хийнэ.

Энэ нь хийн өвөрмөц чанартай, болон хөхүүл ээж нарт сүү оруулахад тохиромжтой өглөөний цай юм.

Хонины махтай шар будаатай зутан:

Орц: Шар будаа 50 гр

Хонины мах-50 гр

Ус 500 гр

Шар будаагаа урд шөнө нь буцалсан халуун усанд дэвтээгээд хоновол өглөөний цай хурдан болно. Гашуун амт багасна. Дэвтээхгүй хоновол заавал халуун усаар зайлаарай үгүй бол гашуун амтагдана.

1. Буцалж буй халуун усандаа шар будаагаа хийж 15 минут чанана

2. Маш нимгэн зорсон махаа зутан дээрээ хийж 5 минут зөөлөн гал дээр буцалгаж амталгаагаараа бага зэрэг давс хийнэ.

Хонины махтай шар будаатай шөл:

Орц: Шар будаа 50 гр

Хонины мах-100 гр

Ус- 1литр

Сонгино, сармис- амталгаагаар

1. Хонины махаа хэрчиж хар шөл гаргана.

2. Шөлөндөө угааж зайлсан шар будаагаа хийж болгоно. Амталгаагаараа бага зэрэг давс , сонгино, сармисаа хийнэ.

Энэ нь ясны хугаралтыг бороолуулна.

Бурамтай шар будааны зутан:

Орц: Шар будаа 50 гр

Ус 500 гр

Бурам амталгаагаараа

Шар будаагаа урд шөнө нь буцалсан халуун усанд дэвтээгээд хоновол өглөөний цай хурдан болно. Гашуун амт багасна. Дэвтээхгүй хоновол заавал халуун усаар зайлаарай үгүй бол гашуун амтагдана.

1. Буцалж буй халуун усандаа шар будаагаа хийж 15-20 минут чанаад гаргахдаа амталгаагаараа бага зэрэг бурам хийнэ.

Энэ нь төрсний дараа дотор бачимдах, ам хатаж ундаасхад тустай.

Энгийн шар будааны зутан:

Орц: Шар будаа 50 гр

Ус 500 гр

Шар будаагаа урд орой нь буцалсан халуун усанд дэвтээгээд хоновол өглөөний цай хурдан болно. Гашуун амт багасна. Дэвтээхгүй хоновол заавал халуун усаар зайлаарай үгүй бол гашуун амтагдана.

Буцалж буй халуун усандаа шар будаагаа хийж 15-20 минут чанаад хүсвэл амталгаагаараа бага зэрэг давс хийнэ.

Улаан чавгатай шар будааны зутан:

Орц: Шар будаа 50 гр

Ус 500 гр

Улаан чавга 20 гр

Зөгийн бал 1 х/х

Шар будаагаа урд шөнө нь буцалсан халуун усанд дэвтээгээд хоновол өглөөний цай хурдан болно. Гашуун амт багасна. Дэвтээхгүй хоновол заавал халуун усаар зайлаарай үгүй бол гашуун амтагдана.

1. Улаан чавгаа угааж үрнээс нь салган жижиглэн хэрчинэ.

2. Буцалж буй халуун усандаа шар будаа, хэрчсэн улаан чавгаа хийж 15-20 минут чанаад болсны дараа зөгийн бал амталгаагаараа хийгээрэй.

Энэ нь таны цусыг шингэрүүлж, хөөрхөн болгоно. 

Хүрэн шоштой шар будааны зутан

Энгийн шар будааны зутан:

Орц: Шар будаа 50 гр

Хүрэн шош 20 гр

Ус 500 гр

Хүрэн шош, шар будаагаа урд шөнө нь буцалсан халуун усанд дэвтээгээд хоновол өглөөний цай хурдан болно. Шар будаагаа дэвтээхгүй хоновол заавал халуун усаар зайлаарай үгүй бол гашуун амтагдана.

1. Буцалж буй халуун усандаа дэвтээсэн хүрэн шошоо хийж 10 минут чанана.

2. 10 минутын дараа шар будаагаа хийж 15 минут чанаад хүсвэл амталгаагаараа бага зэрэг давс хийнэ.

Энэ нь бөөр давсагны өвчинд хамгийн үр дүн сайтай уураг сайтай өглөөний цай байх болно.

Хулуутай шар будааны зутан

Орц: Шар будаа 50 гр

Хулуу 100 гр

Зөгийн бал 1 амны халбага.

1.Хулуугаа хальслаж, үрийг нь аваад шоо дөрвөлжин хэрчинэ.

2. Шар будаагаа буцалж буй усаар зайлж гадна гашууныг нь арилгана.

4. Буцалж байгаа усандаа хэрчсэн хулуугаа хийж 5 минут орчим буцалгана.

5. Дараа шар будаа нэмээд зөөлөн гал дээр 15-20 минутын турш буцалгана. Ус нэмж болно.

6. Аягалсаны дараагаар өөрсдийн амталгаагаар зөгийн бал нэмж хутгана.

Энэ нь хүүхдүүд идэхэд амин дэм ихтэй амтлаг өглөөний цай байх болно.

Goji Berry /Чонын хармог/-тэй шар будааны зутан:

Орц: Шар будаа 50 гр

Goji berry-20 гр

Ус 500 гр

Зөгийн бал- 1 х/х

Шар будаагаа урд шөнө нь буцалсан халуун усанд дэвтээгээд хоновол өглөөний цай хурдан болно. Гашуун амт багасна. Дэвтээхгүй хоновол заавал халуун усаар зайлаарай үгүй бол гашуун амтагдана.

Буцалж буй халуун усандаа шар будаа, goji berry-u хийж 15-20 минут чанаад амталгаагаараа зөгийн бал хийнэ.

Энэ нь таны цусыг шингэлж, сахарыг бууруулж тогтворжуулна. Зүрхний үйл ажиллагааг дэмжинэ.

Goji berry жимсний ач тус:

1.Дархлаа сайжруулна

2.Антиоксидант- Хавдраас сэргийлнэ

3.Арьсны өнгийг сэргээнэ

4.Сахарыг тогтворжуулна

5.Зүрхний цусан хангамж сайжруулж, даралт тогтворжуулна.

6.Тайвшуулна

7.Элэг хамгаална.

Анхааруулга: Жирэмсэн эмэгтэйчүүд идэхгүй.

Дэлгэрэнгүй мэдээллийг: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322693...

УАУ-ны их эмч О.Очгэрэл

 

Энэ мэдээ танд таалагдаж байвал LIKE хийгээрэй. Танд баярлалаа.
Манай сайт танд таалагдаж байвал LIKE хийгээрэй. Танд баярлалаа.
    АНХААР! Та сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууныг баримтална уу. Ёс бус сэтгэгдлийг админ устгах эрхтэй. Мэдээний сэтгэгдэлд www.mongolcom.mn хариуцлага хүлээхгүй.