Дэлхийн хүн ам хоол хүнснийхээ гуравны нэгийг хаядаг

Twitter Print
2015 оны 10-р сар 28-нд 13:44 цагт
Мэдээний зураг,

Хоол хүнсний хаягдал нь зөвхөн эдийн засгийн хохиролтой бус байгаль орчинд хортой нөлөө үзүүлдэг. Үүнд химийн бордоог илүү ихээр хэрэглэж, хүнсний тээвэрлэлтэнд шатахууны хэрэглээ, ялзарсан хоол хүнсний хог хаягдал нэмэгдсэнээр улам их метан ялгаруулан, хүлэмжийн хийг ихэсгэж байна. 
Жил бүр дэлхийн хүн ам 1.3 тэрбум буюу нийт үйлдвэрлэж буй хүнсний бүтээгдэхүүний гуравны нэгийг хаяж үрэгдүүлдэг байна. 

Жил бүр барууны өндөр хөгжилтэй орнууд 222 сая тонн хоол хүнсийг хаяж байгаа нь Африкийн Сахарын бүсийн орнуудын үйлдвэрлэж байгаа хүнсний хэмжээтэй (230 сая тонн) адил байна.
Хоол хүнсний хаягдал нь ус, газар, эрчим хүч, хүний хүч хөрөнгө, хөдөлмөр гээд маш их үргүй хаягдалд хүргэдэг бөгөөд төдий хэмжээгээр дэлхийгээс ялгаруулж байгаа хүлэмжийн хийг нэмэгдүүлж байна. 
Дэлхийн хэмжээнд жилд барьдаг 100-130 сая тонн загасны 30 сая нь алдагдал хаягдалд ордог байна. 
АНУ-д ойролцоогоор жилд үйлдвэрлэсэн хоол хүнсний 30% буюу US$48.3 тэрбум доллар эсвэл (€32.5 тэрбум) тэй тэнцэх хоолыг хаяж үрэгдүүлдэг байна. 
 
Английн айл, гэр бүлүүд жил бүр жилийн үйлдвэрлэсэн 21.7 сая тонн хүнсний гуравны нэг буюу 6.7 сая тонн хоол хаядаг байна. 
АНУ–ын хог хаягдлын хоёрдугаарт хоолны хаягдал ордог байна. Энэ нь агаарт гарч байгаа хорт хий метаны хамгийн гол эх үүсвэр болж байна. 
 
 
Энэ мэдээ танд таалагдаж байвал LIKE хийгээрэй. Танд баярлалаа.
Манай сайт танд таалагдаж байвал LIKE хийгээрэй. Танд баярлалаа.
    АНХААР! Та сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууныг баримтална уу. Ёс бус сэтгэгдлийг админ устгах эрхтэй. Мэдээний сэтгэгдэлд www.mongolcom.mn хариуцлага хүлээхгүй.